Recycling van glas

scherven-als-grondstof-bew
Glas heeft het eeuwig leven. Het kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies! Dit maakt glas een uniek materiaal om in de kringloop te houden.

Energiewinst

Inzet van scherven in het proces bespaart niet alleen grondstoffen. Hergebruik van scherven maakt het proces ook een stuk energie-efficiënter. Er is ongeveer 25% minder energie nodig om scherven te smelten dan grondstoffen.

Inzamelen dus!

De glasbak heeft geen introductie nodig, die is niet weg te denken uit het straatbeeld. Nederland heeft met circa 90%, een van de hoogste inzamelpercentages afgedankt verpakkingsglas en de Nederlandse verpakkingsglas sector zet inmiddels meer dan 65% hergebruikte scherven in haar productieproces in. Dit is fors hoger dan elders in Europa.

Stichting duurzaam verpakkingsglas (SDV) ondersteunt ons en andere partijen die bij de inzameling van verpakkingsglas betrokken zijn om tegen zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijk milieurendement glas retour te krijgen in de productieprocessen.

Veel minder bekend, maar zeer uniek in de wereld is het inzamelsysteem voor vlakglas in Nederland. Op initiatief van glasproducenten en -handelaren is in 2003 in Nederland een systeem opgezet voor inzamelen en recyclen van vlakglasafval. Het wordt uitgevoerd door Stichting Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en betaald via een verwijderingsbijdrage op isolerend dubbelglas. Iedereen die beroepsmatig met glasafval te maken heeft kan er terecht: schilders, glaszetters, slopers, aannemers, glashandelaren en -producenten, etc. maar ook particulieren zijn welkom.

En daarna opwerken tot grondstof!

Het opwerken van ingezameld glas tot geschikte grondstof voor de glasindustrie gebeurt in gespecialiseerde bedrijven. De glasindustrie wil graag nog meer recyclen dan ze nu doet. In de toekomst zullen we dus steeds geavanceerdere detectie- en verwerkingsmethoden nodig hebben. De glasindustrie neemt deel in diverse ontwikkelingstrajecten om de detectie- en scheidingstechnieken te verbeteren.

Een bekende opwerker van scherven is Maltha. Dit filmpje geeft een indruk van wat er bij komt kijken om van afvalglas tot grondstof te komen.

.