Glas

Soms opvallend, vaak onopgemerkt. Glas is overal. Hetvervult onmisbare functies en heeft oneindig veel toepassingen.

Welkom in de wereld van het glas

Het materiaal glas oefent al duizenden jaren lang een sterke aantrekkingskracht uit op mensen. De eerste glasproducten dateren uit de vroege oudheid en een toekomst zonder glas is feitelijk ondenkbaar. We kunnen niet zonder glas in bijvoorbeeld auto’s, gebouwen, het huishouden, verpakkingen, verlichting, laboratoria, elektronica, zonnepanelen. Maar er zijn ook vele minder zichtbare toepassingen zoals glasvezels, waarmee kunststoffen licht en ijzersterk worden of glaswol dat zeer goede isolerende eigenschappen heeft.

Veelzijdig, natuurlijk en eindeloos recyclebaar

De ontelbare toepassingen zijn te danken aan de unieke veelzijdigheid van glas. Het is sterk, reukloos, vormvast, het zet bijna niet uit, het is transparant en behoorlijk krasbestendig. Het is bestand tegen chemische stoffen en het is gas- en vloeistofdicht. Je kunt het produceren in elke gewenste vorm en kleur en het heeft bovendien een mooie en luxe uitstraling.

Het meeste glas wordt vrijwel geheel uit de natuurlijke grondstoffen zand, soda, kalk gemaakt, daarnaast worden grote hoeveelheden gerecyclede scherven gebruikt. Glas vergaat namelijk nooit en is eindeloos recyclebaar. Het kan worden omgesmolten zonder kwaliteitsverlies en blijft hierdoor altijd een grondstof.

Drie typen, vele producten

De grote diversiteit van glas en glasproducten die in Nederland gemaakt wordt, bestaat uit drie hoofdtypen glas. Het meeste glas is natronkalkglas, hieruit wordt bijvoorbeeld tafelglas, verpakkingsglas en vlakglas gemaakt. Producenten zijn Leerdam Crisal GlasArdagh, OI Manufacturing en AGC Flat Glass.

Een tweede type is borosilicaatglas, een type glas dat fijne vervezeling van glas mogelijk maakt, zodat er bijvoorbeeld glasvezel en glaswol uit kan worden gemaakt. Producenten zijn Isover en PPG Fiberglass.

Tenslotte wordt in Nederland kwartsglas gemaakt, een type glas dat vrijwel alleen uit zand bestaat. Dit wordt gemaakt bij Qsil Nederland voor bijvoorbeeld glazen buizen.