Glasvezel

glasvezel choppen
Glasvezelversterkte composieten zijn terug te vinden in alledaagse toepassingen zoals auto’s, wasmachines, elektrisch gereedschap, windmolens en vliegtuigen. Omdat het zeer sterk, duurzaam en licht van gewicht is, is het een goede milieuvriendelijke vervanging van staal en aluminium.

PPG Industries Fiber Glass maakt op de Nederlandse locatie in Hoogezand, gesneden glasvezels voor de versterking van kunststoffen. In 2016 is PPG Hoogezand overgenomen door NEG

Glasvezelversterkte composieten zijn dynamische materialen waarvoor door de glasvezel technologie, de eigenschappen van de kunststoffen  en door procestechnologische ontwikkelingen steeds nieuwe toepassing ontstaan en de markt continue groeit.

PPG is in het bijzonder betrokken bij ontwikkelingen van licht gewicht voertuigen in de automobielindustrie. Glasvezel versterke onderdelen in auto’s maken deze lichter en zuiniger in gebruik.

Productie en vormgeven glasvezel

De belangrijkste grondstoffen voor glasvezel productie zijn kwartszand, klei met hoog gehalte aluminiumoxide en kalksteen. De grondstoffen worden in de juiste verhoudingen gemengd en vervolgens in een oven bij een temperatuur van 1400oC omgesmolten tot vloeibaar glas. Via een louterzone (refiner), stroomt het glas naar de voorhaarden. Het glas verlaat deze voorhaarden via elektrisch verwarmde spinplaten.

Door met een paar honderd km/uur aan het vloeibare glas te trekken ontstaan ragfijne glasdraden vlak voor dat het glas stolt. Tijdens het opwikkelen van de glasdraden wordt een bindmiddel toegevoegd. Deze glasdraden worden vervolgens geassembleerd en in kleine mootjes gehakt tot glasvezel. Glasvezel producten worden in de kunststofindustrie gebruikt voor het verstevigen van kunststoffen.