Glaswol

glaswol nieuwbouw 2
 Glaswol heeft uitstekende thermisch isolerende eigenschappen, zorgt voor akoestisch comfort, draagt bij aan brandveilig bouwen, is gemakkelijk en efficiënt te verwerken, wordt met respect voor het milieu geproduceerd en is zeer geschikt om toe te passen bij duurzaam en passief bouwen.

Glaswol wordt geproduceerd bij Isover in Etten Leur en wordt zeer breed toegepast in de gebouwde omgeving en industrie. Glaswol helpt grote energiebesparingen realiseren.

Vormgeving glaswol

Belangrijkste grondstoffen voor glaswol zijn glasscherven (>70%), kwartszand, soda, kalksteen en bindmiddel. Bij de productie worden de grondstoffen in de juiste verhoudingen gemengd en vervolgens in een oven bij een temperatuur van 1450oC omgesmolten tot vloeibaar glas. De vloeibare hete massa stroomt na het verlaten van de smeltoven in zeer snel ronddraaiende spinkoppen. Door kleine gaatjes in deze spinkoppen wordt het vloeibare glas naar buiten geslingerd, waarbij lange glaswoldraden ontstaan. Daarna wordt een bindmiddel toegevoegd aan de draden en worden deze door een transportband naar een hardingsoven gebracht. In deze oven wordt de glaswol uitgehard en tot een pakket met de juiste dikte gemaakt. Vervolgens worden hier platen of rollen van gemaakt. Deze worden ingepakt en zijn dan klaar om de worden gedistribueerd.