Verpakkingsglas

Bottles green
Glas laat geen lucht door en bewaart smaak en vitaminen. Als verpakkingsmiddel is het volkomen veilig.  Daarom is glas voor de meeste consumenten het favoriete verpakkingsmiddel.

Verpakkingsglas wordt in Nederland gefabriceerd in een vijftal fabrieken van de bedrijven O-I en Ardagh. Als groot exportland van dranken en voedingsmiddelen is Nederland ook groot in produceren van verpakkingsglas.

Vormgeving verpakkingsglas

De glasstroom stroomt vanuit de oven via verschillende kanalen (feeders) naar vlak boven de glasmachines. Daar wordt ze in kleine cilinders geknipt waarna de zogenaamde druppels in de machine vallen. De machine is opgedeeld in drie delen: de voorvormzijde, de navormzijde en het uitnemen.

In de voorvormzijde wordt met behulp van een pegel of met lucht een gat gemaakt in de druppel, hierbij wordt direct de kop gevormd. De druppel gaat daarna naar de navormzijde waar met behulp van lucht de druppel wordt opgeblazen in een vorm. De fles wordt daarna uit de vorm genomen en koelt verder af, het glas is namelijk op dit moment nog zo’n 600 graden.

Om alle spanningen uit het materiaal te halen worden de flessen door een koeloven geleid. Deze oven houdt de flessen tijdelijk op een hoge temperatuur zodat het glas alle spanningen kwijtraakt. Hierna worden de flessen geïnspecteerd op allerlei verschillende fouten (scheurtjes in het glas, wanddikte, inhoud, enz.) waarna de flessen worden ingepakt op een pallet. Nu nog een hoes om de pallet heen en de flessen zijn klaar om naar de klant te gaan. Hier een filmpje over dit proces.

Door de grote verscheidenheden in kleuren glas, groottes en vormen kent de verpakkingsglas wereld ook vele verschillende producten.