Speciaal glas

quartz-tubes
Speciaal glazen zijn er in vele verschillende vormen. Een ervan is het buizenglas, onmisbaar in speciale verlichting en UV apparatuur.

Bij Philips Lighting in Winschoten staan ovens die glazen en kwartsglazen buizen maken voor o.a. verlichting in auto’s, projectoren, UV-apparatuur en dergelijke. In 2016 is Philips Winschoten overgenomen door Qsil. Buisglas kent een iets ander vormgevingsproces als vlakglas, flessenglas en glasvezels.

Vormgeven buisglas

In plaats van vloeibaar glas op te blazen, kun je er ook hard aan trekken zodat je een buis krijgt. En als het glas weer voldoende afgekoeld is kun je die buis afsnijden en verder verwerken.

Buizen kunnen van glas of kwartsglas zijn. Kwartsglas wordt gemaakt uit 100% zand en om zand te smelten is er een hoge temperatuur nodig van ongeveer 1700°C. Maar om het te bewerken tot producten moet het glas goed vloeibaar zijn. Dat gebeurt door de temperatuur te verhogen tot zo’n 2200°C. Om deze temperaturen te behalen heb je hele speciale ovens nodig.

Eenmaal uit de oven verstart het kwartsglas snel. Het is daardoor een heel nauwkeurig en snel proces van vormen en koelen. Het zogenaamde Danner proces is een veelgebruikte techniek om buizen te trekken van het hete vloeibare glas.