Tafelglas

premium-collection-models-page-18-19_bew
Tafelglas is esthetisch, heeft een luxe uitstraling en is 100% voedselveilig. Geen wonder dat we bij voorkeur uit glas drinken

De tafelglasfabriek in Leerdam (Libbey) maakt zogeheten voetglazen. Die maakt ze razendsnel op een aantal productielijnen. Per lijn worden zo’n 150.000 glazen per dag gemaakt.

Vormgeven tafelglas

Het machinale productieproces lijkt sterk op het verpakkingsglasproces. De meeste drinkglazen worden vaak op dezelfde manier geproduceerd als flessen. De luxere wijnglazen mogen echter geen deelnaad op het glas hebben zitten. Om dit te bereiken worden de voet van het glas en de kelk in verschillende mallen gemaakt. Hier wordt het glas in rondgedraaid zodat er geen naden ontstaan. Wanneer het glas stevig genoeg is worden de twee delen aan elkaar gesmolten door het plaatselijk te verwarmen. Ook worden de overtollige gedeeltes van het glas verwijderd, de glazen worden door een koeloven geleid om spanningen uit het glas te halen. Hierna worden de glazen vaak automatisch nagekeken maar handmatig ingepakt door de vele afwijkende vormen. 

http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2526/Glas